Basında Stenografi - Hürriyet
Meclis, “Stenografiyi” dışa açıyor
AA
21 Nisan 2013
Meclis, tek öğreteni ve kullanıcısı kendisi olan stenografiyi başka kamu kurumlarına da öğretecek.
TBMM, her bakanlıktan bir personele stenografiyi öğretecek.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından tüm bakanlıklara gönderilen bir yazıyla, 29 Nisan-29 Kasım 2013 tarihleri arasında her bakanlıktan bir kişinin katılacağı stenografi kursu düzenleneceği bildirildi. Bakanlıklardan birer kişinin isimlerinin belirlenerek TBMM Başkanlığı'na bildirilmesi istendi.
Projeyle, TBMM'nin tecrübelerin bütün kamu kurumları ile paylaşılması amaçlanıyor. Böylece her bakanlıktan bir personel steno kullanarak hızlı tutanak tutması ve çözümlemesi sağlanacak.
Stenografi kursu sonunda başarılı olan katılımcılara sertifika verilecek.
Öğreteni de kullananı da stenograflar...
Konuşulanların hızlı şekilde yazıya aktarılmasını sağlamak amacıyla kendine özgü alfabesi olan stenografinin tarihçesi, 1870'li yıllara dayanıyor.
Osmanlı imparatorluğu'nda, Meclis-i Ali'nin oluşturulması için kurulan komisyon, Meclis açılmadan önce konuyla ilgili çalışmalarda bulunarak, Yondini adlı yabancıyı bu işle görevlendirdi. Yondini, bir süre Meclis'te görev yapacak stenografları yetiştirdi.
23 Nisan 1920'de TBMM'nin ilk açılışında tutanak hizmetleri Ankara Mektebi Sultanisi Coğrafya öğretmenlerinden Osman Zeki Bey başkanlığındaki öğretmen ve öğrencilerinden oluşan heyet tarafından verildi. Daha sonraki dönemde kursta yetişen stenografların göreve başlamasıyla 1 Haziran 1930'dan itibaren TBMM görüşmeleri stenoyla tutulmaya başlandı.
TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı, geçen yıl Meclis stenografların eğitiminde bugüne kadar düzenlenen stenografi kurslarında kullanılan ders notlarından yararlanarak bir kitap yayınladı. Kitapta, stenografide kullanılan temel işaretler, kuralları ve örnekleriyle yer aldı.
TBMM'nin hafızasını oluşturan tutanaklar, stenografi ile yazılıyor. Metinler daha sonra stenograflar tarafından çözümleniyor. Stenografi, halen sadece TBMM'de kullanılıyor. Stenograf ihtiyacı olduğunda kurslarda TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı uzmanları tarafından öğretiliyor. Meclis stenografları, stenografinin hem tek öğreteni hem de tek kullanıcısı durumunda.